تست پاپ

پاپ اسمیر؛ کی و چرا باید انجامش بدیم؟

پاپ اسمیر چیست؟

پاپ اسمیر یا تست پاپ، آزمایشی ساده و بدون درد برای تشخیص زودهنگام سلول‌های غیرطبیعی یا سرطانی دهانه رحم می باشد که معمولاً در مطب پزشک و یا مراکز درمانی توسط متخصص زنان انجام می‌گیرد. در طی آزمایش، نمونه‌ای از سلول‌های دهانه رحم برداشته می‌شود تا در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گیرد.بدین طریق تشخیص زودهنگام سلول‌های غیر طبیعی می‌تواند از بروز سرطان دهانه رحم جلوگیری کند.

دلیل اهمیت پاپ اسمیر چیست؟

سرطان دهانه رحم یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در میان زنان می باشد که در صورت تشخیص به موقع درمان‌پذیر خواهد بود. اهمیت تست پاپ اسمیر در شناسایی علائم اولیه تغییرات سلولی پیش از تبدیل‌شدن آنها به سلولهای سرطان است. بسیاری از زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم تست پاپ را انجام نداده‌ یا پیگیری های لازم را نداشته‌اند در صورتیکه با انجام منظم این آزمایش می‌توان تا 80٪ خطر ابتلا به اینگونه از سرطان ها را کاهش داد.

تست پاپ اسمیر برای اولین بار می بایست در چه زمانی انجام شود؟

بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی و بسیاری از مراکز درمانی معتبر، زنان می بایست انجام تست پاپ اسمیررا از سن 21 سالگی آغاز کنند .در صورتی که نتیجه آزمایش نرمال باشد، تکرار آن سالی یک‌بار کافی است البته بسته به شرایط سلامتی، تاریخچه خانوادگی و یا وضعیت جنسی، ممکن است پزشک فاصله‌ زمانی را تغییر دهد.

چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند؟

اگرچه همه زنان نیازمند انجام تست پاپ اسمیر هستند، اما برخی بیشتر در معرض خطر قرار دارند و باید با دقت بیشتری این آزمایش را انجام دهند; بطور مثال زنانی که فعالیت جنسی زودهنگام داشته‌اند، شریک جنسی متعدد دارند، سیگار می‌کشند، سیستم ایمنی ضعیف دارند (مانند مبتلایان به( HIV و یا سابقه خانوادگی سرطان دهانه رحم دارند. همچنین ابتلا به ویروس HPV(ویروس پاپیلومای انسانی) یکی از عوامل اصلی در بروز این تغییرات غیر طبیعی سلولی است که می تواند در نهایت منجر به اینگونه از سرطانها شود.

آمادگی های قبل از انجام تست پاپ اسمیر

برای به‌دست آوردن نتایج دقیق‌تر رعایت برخی نکات قبل از انجام آزمایش ضروری است; نداشتن رابطه ی جنسی حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از آزمایش و همچنین پرهیز از استفاده از تامپون، کرم‌های واژینال، داروها و دوش واژینال در این مدت . البته طبق مقالات جدید، به علت اهمیت بالای تست پاپ اسمیر، در صورت وجود موارد فوق نیز انجام تست پاپ اسمیر توصیه میشود.
بهترین زمان برای انجام تست پاپ، حدود ۱۰ تا ۲۰ روز بعد از شروع آخرین قاعدگی است و در صورت بارداری یا قاعدگی، میبایست این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

آیا پاپ اسمیر دردناک است؟

برای بیشتر زنان انجام تست پاپ اسمیر دردناک نیست، اما ممکن است کمی ناراحت کننده باشد که مهم‌ترین نکته برای کاهش این ناراحتی، حفظ آرامش و تنفس عمیق در حین انجام آزمایش می باشد. فرایند جمع‌آوری سلول‌ها کمتر از چند دقیقه طول می‌کشد که در صورت احساس درد شدید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.

تفاوت پاپ اسمیر و تست HPV درچیست؟

پاپ اسمیر و تست HPV هر دو برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم بکار برده می‌شوند، اما دارای تفاوت هایی هستند. تست پاپ اسمیر سلول‌های غیر طبیعی را در دهانه رحم شناسایی می‌کند، در حالی که تست HPV به دنبال شناسایی وجود ویروس پاپیلومای انسانی است. ترکیب این دو تست، مخصوصاً در زنان بالای ۳۰ سال، میزان دقت تشخیص را افزایش می‌دهد اما با این حال در برخی از کشورهای دنیا انجام تست HPV به‌عنوان ابزار اصلی غربالگری استفاده می‌شود که دارای اهمیت بالایی است.

نتایج آزمایش پاپ اسمیر چه چیزی را نشان می‌دهد؟

نتایج پاپ اسمیر معمولاً به صورت نرمال یا غیر طبیعی گزارش می‌شود. نتیجه نرمال به معنی نبود سلول‌های غیرعادی است, در حالیکه نتیجه غیر طبیعی لزوماً به معنای سرطان نیست. ممکن است دلیل این نتیجه تغییرات خفیف سلولی، عفونت یا التهابات ساده باشد. در صورت نتیجه غیر طبیعی، پزشک ممکن است آزمایش مجدد، کولپوسکوپی یا نمونه‌برداری بیشتر را پیشنهاد دهد که در هر صورت پیگیری دقیق و به‌موقع این مراحل بسیار اهمیت دارد.

آیا بعد از یائسگی هم باید پاپ اسمیر انجام داد؟

بله، زنان حتی پس از یائسگی نیز باید تست پاپ اسمیر را ادامه دهند، مگر اینکه پزشک تشخیص دهد که دیگر نیازی به ادامه ی آن نیست. به طور کلی برای افراد بالای 60 سال اگر سه آزمایش پاپ اسمیر متوالی نرمال بوده باشند, پزشک می‌تواند تصمیم به توقف آزمایش بگیرد. با این حال، در صورت داشتن عوامل خطر بالا، انجام منظم تست همچنان توصیه می‌شود.

آیا انجام پاپ اسمیر در بارداری مجاز است؟

انجام تست پاپ در دوران بارداری بی‌خطر است و حتی در بسیاری از موارد، اگر آزمایش در زمان مناسب انجام نشده باشد، پزشک ممکن است آن را در اولین ویزیت بارداری تجویز کند که بهتر است این آزمایش در سه‌ماهه ی اول بارداری انجام گردد. البته پس از زایمان نیز نیاز به تکرار پاپ اسمیر وجود دارد، مخصوصاً اگر نتیجه قبلی غیر طبیعی بوده باشد.

هر چند وقت یک‌بار باید پاپ اسمیر تکرار شود؟

انجام تست پاپ اسمیر در زنان 21 تا 29 سال، اگر نتایج آزمایش های قبل نرمال باشند، هر سه سال یک‌بار کافی است، البته با توجه به شیوع بالای HPV، ممکن است طبق صلاحدید پزشک ، در بسیاری موارد ، توصیه به تکرار سالانه پاپ اسمیر شود
آزمایش در مورد زنان 30 تا 65 سال، اگر همراه با تست HPV انجام شود و نتیجه ی هر دو نرمال باشد، فواصل انجام آزمایش می‌تواند به پنج سال افزایش یابد در حالیکه در زنان بالای 65 سال، در صورت سابقه‌ طولانی نتایج نرمال و عدم وجود عوامل خطر، ممکن است دیگر نیازی به تکرار نباشد.

پیشگیری از سرطان دهانه رحم از طریق تغییرسبک زندگی

علاوه بر انجام منظم تست پاپ اسمیر، سبک زندگی سالم نیز می‌تواند نقش بسزایی در پیشگیری از سرطان دهانه رحم داشته باشد. استفاده از کاندوم در رابطه جنسی، ترک سیگار، داشتن تغذیه مناسب، فعالیت بدنی منظم و واکسیناسیون HPV از جمله روش‌های مؤثر می باشند. واکسن HPV به‌طور خاص می‌تواند از ابتلا به شایع‌ترین انواع این ویروس محافظت کند که در بسیاری از کشورها به دختران و پسران نوجوان تزریق می‌شود.

جمع‌بندی

پاپ اسمیر یک ابزار بسیار ساده، ارزان و مؤثر برای حفظ سلامت زنان است. انجام منظم این تست می‌تواند زندگی شما را نجات دهد. اگرچه صحبت درمورد انجام اینگونه تست ها ممکن است برای برخی ناخوشایند باشد، اما آگاهی و پیشگیری همواره بهتر از درمان است. پس اگر تاکنون اقدام به انجام این آزمایش نکرده اید، همین امروز برای انجام آن برنامه ریزی کرده و به مطب دکتر فاطمه نادری صفا مراجعه کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *